De SMART-methode is een handig hulpmiddel voor bedrijven die hun doelen willen duidelijk maken en realiseren. Het helpt je om doelen te stellen die specifiek, meetbaar en haalbaar zijn en dat binnen een bepaalde tijd.
In deze blog laten we je zien hoe je SMART-doelen kunt opstellen aan de hand van vier praktijkvoorbeelden en geven we je praktische tips om zelf aan de slag te gaan.
Wat is de SMART-methode?
De SMART-methode is een handige manier om ervoor te zorgen dat je doelen helder en haalbaar zijn. Maar wat betekent ‘SMART’ nou eigenlijk? Het staat voor:
- Specifiek: Het doel moet duidelijk zijn, zodat iedereen weet wat er bereikt moet worden. Bijvoorbeeld, in plaats van “de omzet verhogen,” kun je zeggen “de omzet met 15% verhogen.”
- Meetbaar: Je moet kunnen zien of het doel is gehaald, bijvoorbeeld aan de hand van cijfers. Dit maakt het makkelijker om voortgang te volgen en succes te evalueren.
- Acceptabel: Het doel moet voor iedereen binnen het team haalbaar en goedgekeurd zijn. Dit zorgt voor betrokkenheid en motivatie onder teamleden.
- Realistisch: Het moet haalbaar zijn, rekening houdend met de middelen en tijd die je hebt. Zorg ervoor dat het doel uitdagend is, maar niet onrealistisch.
- Tijdgebonden: Er moet een duidelijke deadline zijn voor wanneer het doel moet worden bereikt. Dit helpt om focus en urgentie te creëren.
SMART-doelen, doelstellingen en KPI's
Bij het opstellen van SMART-doelen is het belangrijk om te begrijpen hoe deze doelen zich verhouden tot jouw bredere doelstellingen en KPI's (Key Performance Indicators).
Doelstellingen
Doelstellingen zijn de grotere, meer algemene doelen die je wilt bereiken, zoals het vergroten van je klantenbestand of het verbeteren van de klanttevredenheid. SMART-doelen zijn specifiekere stappen die je helpt om die bredere doelstellingen te behalen.
💡 Lees hier meer over het verschil tussen doel, doelstellingen en resultaat.
KPI's
KPI's zijn meetbare waarden die laten zien hoe effectief je bent in het bereiken van jouw doelstellingen. Als je bijvoorbeeld een doelstelling hebt om de omzet te verhogen, kan een KPI het percentage omzetgroei zijn dat je elke maand of kwartaal wilt behalen. SMART-doelen helpen je om die KPI's in te stellen en te volgen.
SMART-doelen
Met SMART zorg je ervoor dat je KPI's niet alleen meetbaar zijn, maar ook realistisch en haalbaar binnen een bepaalde tijd. Dit helpt je om de voortgang bij te houden en tijdig aanpassingen te maken als dat nodig is.
SMART-doelen zijn essentieel voor een goede projectplanning. In projectplanning zorgen SMART-doelen voor heldere taken, efficiënte inzet van middelen en het halen van deadlines.
💡 Lees hier meer over hoe je een goede project planning maakt.
SMART-doelen formuleren
Laten we nu kijken naar een paar voorbeelden van SMART-doelen in de praktijk en hoe deze geformuleerd kunnen worden.
1. SMART-Doel: Omzetverhoging
Voorbeeld: Je bedrijf heeft de afgelopen jaren steeds ongeveer 10 procent meer omzet gehaald. Nu wil je uitbreiden naar nieuwe markten en daarvoor extra medewerkers aannemen.
SMART-doelstelling:
“In het komende jaar willen we de omzet met 15% verhogen, zodat we genoeg geld hebben om nieuwe medewerkers aan te nemen. We gebruiken een tijdregistratietool om bij te houden hoeveel tijd we aan elke klant besteden en hoeveel omzet we per medewerker genereren.”
- Specifiek: Het doel is duidelijk; we willen meer omzet.
- Meetbaar: We kunnen de omzetcijfers makkelijk volgen.
- Acceptabel: De extra omzet gaat naar nieuwe medewerkers, wat goed is voor de groei van het bedrijf.
- Realistisch: Gezien de afgelopen groei van 10% lijkt 15% haalbaar met de juiste plannen.
- Tijdgebonden: We willen dit binnen een jaar bereiken.
Deze aanpak helpt je niet alleen om je financiën in de gaten te houden, maar ook om beter te plannen.
2. SMART-Doel: App-gebruik verhogen
Voorbeeld: Je bedrijf heeft een tijdregistratie-app, maar momenteel gebruikt slechts 60% van de klanten deze app. Na feedback van klanten hebben we verbeteringen aangebracht en willen we hen motiveren om de nieuwe versie te gebruiken.
SMART-doelstelling:
“Binnen drie maanden na de lancering van de nieuwe app willen we dat 90% van onze bestaande gebruikers is overgestapt. We informeren ze via pop-upberichten in de app en posts op sociale media over de verbeteringen. We hopen ook dat het totale gebruik van de app in die tijd stijgt naar 80%.”
- Specifiek: We maken duidelijk dat we het aantal gebruikers willen verhogen.
- Meetbaar: We kunnen het percentage gebruikers volgen via onze analytics.
- Acceptabel: Klanten willen verbeteringen zien, dus ze zijn waarschijnlijk gemotiveerd om de nieuwe versie te proberen.
- Realistisch: De verbeteringen zijn gebaseerd op klantfeedback, waardoor ze aantrekkelijker zijn.
- Tijdgebonden: We hebben drie maanden om dit doel te bereiken.
Door het gebruik van de app te verhogen, verbeteren we de gebruikerservaring en zorgen we voor blijere klanten.
3. SMART-Doel: Klantentevredenheid verhogen
Voorbeeld: We hebben gemerkt dat onze klantenservice meer klachten ontvangt. Dit is een signaal dat we de klanttevredenheid snel moeten verbeteren.
SMART-doelstelling:
“Binnen een maand gaan we een enquête sturen naar 50 van onze beste klanten om hun mening te vragen. We focussen op de producten waarover de meeste klachten zijn. Ook verlengen we de retourtermijn van 14 naar 21 dagen om het gemakkelijker te maken voor klanten die niet tevreden zijn.”
- Specifiek: We nemen direct actie om klachten aan te pakken.
- Meetbaar: We kunnen de resultaten van de enquête volgen en analyseren.
- Acceptabel: Een hogere klanttevredenheid zorgt voor een betere relatie met onze klanten.
- Realistisch: De verlenging van de retourtermijn is eenvoudig door te voeren.
- Tijdgebonden: We hebben een maand om deze maatregelen te nemen.
Door snel te reageren op de feedback van klanten, tonen we dat we om hen geven en kunnen we de klanttevredenheid verbeteren.
4. SMART-Doel: Nieuwe medewerkers werven
Voorbeeld: Ons verkoopteam heeft de afgelopen tijd veel nieuwe klanten binnengehaald, maar het team is nu te klein om alles goed af te handelen. We hebben extra personeel nodig.
SMART-doelstelling:
“In het vierde kwartaal willen we drie nieuwe medewerkers voor het verkoopteam aannemen. We schakelen een wervingsbureau in om geschikte kandidaten te vinden en de teamleider maakt een inwerkplan voor de nieuwe collega’s binnen twee weken.”
- Specifiek: We willen drie nieuwe medewerkers aannemen.
- Meetbaar: We kunnen bijhouden hoeveel nieuwe medewerkers we aannemen.
- Acceptabel: Meer medewerkers betekent een betere service voor onze klanten.
- Realistisch: Het inschakelen van een wervingsbureau zorgt ervoor dat we snel goede kandidaten vinden.
- Tijdgebonden: We hebben een duidelijke tijdlijn voor de werving en inwerking van de nieuwe medewerkers.
Door een sterk team op te bouwen, zorgen we ervoor dat klanten snel en goed geholpen worden.
6 tips: Hoe formuleer je SMART-doelen?
Nu je weet wat SMART-doelen zijn, hier zijn enkele handige tips om je eigen doelen te formuleren:
1. Kies doelen die bij jou passen
SMART-doelen zijn alleen nuttig als ze aansluiten bij wat jij of je bedrijf nodig heeft. Denk goed na over wat belangrijk is voor jou en stel KPI's op die echt relevant zijn.
2. Gebruik SMART voor duidelijke communicatie
Zorg ervoor dat iedereen begrijpt wat de doelen zijn. Duidelijke communicatie helpt teams om beter samen te werken en te weten wat ze moeten doen.
3. Plan en controleer regelmatig
Maak een stappenplan voor hoe je je doelen gaat bereiken. Plan ook regelmatig momenten in om te checken hoe het gaat en of je misschien dingen moet aanpassen.
4. Ook voor persoonlijke doelen
SMART-doelen zijn niet alleen voor bedrijven; je kunt ze ook gebruiken voor persoonlijke doelen, zoals fitness of hobby's. Maak het jezelf makkelijker door deze criteria toe te passen op wat jij wilt bereiken.
5. Zorg dat je strategie klopt
SMART helpt je om doelen op te splitsen in haalbare stappen. Maar zorg ervoor dat je grotere strategie of visie ook goed is, anders ga je misschien de verkeerde kant op.
6. Evalueer en verbeter
Neem de tijd om te kijken naar wat je hebt bereikt en wat je hebt geleerd. Dit helpt je om je volgende doelen nog beter te maken.
Hoe TimeChimp je kan helpen met SMART-doelen
Om SMART-doelen te behalen, heb je de juiste tools nodig om je voortgang bij te houden en te beheren. Hier komt TimeChimp om de hoek kijken. TimeChimp biedt functionaliteiten die aansluiten bij het opstellen en volgen van SMART-doelen, zodat je het overzicht behoudt en tijdig kunt bijsturen.
1. Tijdregistratie voor realistische planning
Bij het formuleren van realistische doelen (het Realistisch onderdeel van SMART) is het belangrijk om te weten hoeveel tijd taken kosten. Met de tijdregistratietool van TimeChimp kun je precies bijhouden hoeveel uren er aan projecten worden besteed. Dit helpt je om beter in te schatten hoeveel tijd een taak écht nodig heeft en om je doelen haalbaar te maken binnen de beschikbare tijd.
💡 Lees hier meer over 6 tips voor projectmanagers
2. Projectbeheer voor specifieke doelen
Met TimeChimp kun je elk project opdelen in kleinere, specifieke doelen (het Specifiek onderdeel van SMART). Je kunt eenvoudig verschillende projecten en taken beheren en zo alle voortgang in de gaten houden. Het helpt je om duidelijk afgebakende taken te creëren die bij je SMART-doelen passen.
3. Rapportages voor meetbare resultaten
Om je voortgang te kunnen meten (het Meetbaar onderdeel van SMART), heb je data nodig. TimeChimp biedt uitgebreide rapportages die laten zien hoe ver je bent in een project, hoeveel uren er besteed zijn, en welke resultaten je hebt behaald. Dit maakt het eenvoudig om KPI’s op te stellen en continu te monitoren of je je doelen haalt.
4. Inzichten voor acceptabele doelen
Met de rapportages van TimeChimp kun je terugkijken naar eerdere projecten en analyseren welke doelen haalbaar waren en welke niet. Dit helpt bij het formuleren van acceptabele doelen (het Acceptabel onderdeel van SMART) voor jouw team, gebaseerd op data uit het verleden.
5. Tijdgebonden planning en deadlines
Omdat SMART-doelen altijd tijdgebonden moeten zijn (Tijdgebonden), biedt TimeChimp de mogelijkheid om deadlines toe te voegen aan projecten en taken. Je kunt eenvoudig plannen wanneer bepaalde doelen afgerond moeten zijn, en real-time bijhouden of je nog op schema ligt.
Start jouw gratis proefperiode
Ben je benieuwd hoe TimeChimp je kan helpen bij het opstellen en volgen van je SMART-doelen? Met onze tool heb je direct inzicht in je projecten, tijdregistratie en prestaties.
Start vandaag een gratis 14-daagse proefperiode en probeer álle functionaliteiten gratis.