Ben jij al voorbereid? Vanaf 1 juli 2024 treedt de nieuwe wet werkgebonden personenmobiliteit in werking
Blog /
Time Management
30/12/2024

Werkgebonden personen-mobiliteit: wat is het en hoe bereid jij je voor?

Nikki Commandeur
By
Nikki Commandeur
Content Marketeer
In dit artikel
Deel:
Kopieer link
Deel op X
Deel op Facebook
Deel op LinkedIn
Deel via mail

Vanaf 1 juli 2024 moeten organisaties met 100 of meer werknemers rapporteren over zakelijk en woon-werkverkeer. Dit komt door de werkgeboden personenmobiliteit rapportageverplichting. Maar wat houdt dit in en wat voor invloed heeft het op jou? In deze blog kom je te weten wat de nieuwe wet inhoudt, leer hoe je organisatie kan voldoen aan de rapportageverplichting werkgeboden personenmobiliteit én tegelijkertijd kunt profiteren van de wet.

Werkgebonden personenmobiliteit rapportage-verplichting: wat is het?

We horen je al denken: waarom is de wet personenmobiliteit ingegaan? Dat heeft alles te maken met het klimaatakkoord. Om de klimaatverandering tegen te gaan, staan we met elkaar voor grote uitdagingen. Eén daarvan is het verminderen van de CO2-uitstoot. Werkgevers hebben een grote invloed op de CO2 uitstoot. Bijna de helft van alle CO2 die door mensen wordt uitgestoten, komt namelijk van reizen naar het werk en zakelijke reizen. Dit noemen we werkgebonden personenmobiliteit.  Het doel? De uitstoot van CO2 tot 2030 met 1,5 megaton te verminderen.


Omdat grote bedrijven zoveel invloed op de CO2 uitstoot hebben, is er een nieuwe wet gekomen. De nieuwe wet persoonsgebonden werkmobiliteit verplicht organisaties met 100 of meer werknemers om vanaf 1 juli 2024 te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van hun medewerkers. Door de CO2 registratie van de werkgever krijg je een goed idee van hoeveel uitstoot medewerkers produceren tijdens hun werk.

Wat houdt het precies in?

In de praktijk houdt de nieuwe verplichting in dat werkgevers vanaf 1 juli 2024 de totale jaarkilometers voor alle vormen van werkgebonden mobiliteit van hun medewerkers moeten vastleggen en rapporteren. Of het nu gaat om het dagelijkse woon-werkverkeer of om zakelijke reizen, het is met de WPM verplicht om de gereden kilometers bij te houden, inclusief het type vervoermiddel en de gebruikte brandstof. Bij auto’s wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende brandstoftypes zoals benzine, diesel, elektrisch en hybride.

Hier lever je de totale gereden kilometers per vervoermiddel voor het jaar aan:

  • Het gebruik van zakelijke lease- of eigen voertuigen.
  • Zakelijke mobiliteitsdiensten, zoals het openbaar vervoer.
  • Zakelijke uitgaven en declaraties met betrekking tot mobiliteit.
  • Woon-werkverkeer.

Wanneer gaat de rapportage-verplichting werkgebonden personenmobiliteit in?


Deze rapportageverplichting, bekend als de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM), vereist dat organisaties uiterlijk 30 juni 2025 de gevraagde gegevens over het jaar 2024 indienen.

Hoewel deze verplichting voornamelijk geldt voor grote organisaties, kunnen alle bedrijven nu al vrijwillig gegevens indienen, zelfs als ze minder dan 100 werknemers hebben. Het is belangrijk op te weten dat vrijwillig gerapporteerde gegevens niet automatisch worden doorgegeven aan de omgevingsdienst, maar wel kunnen worden gebruikt voor onderzoek, mits je als organisatie daarvoor online toestemming geeft.

De omgevingsdienst controleert jaarlijks of de gegevens tijdig en correct zijn ingediend. Elk jaar moeten de gegevens van het voorgaande jaar vóór 1 juli zijn ingediend. Bijvoorbeeld, de gegevens over 2024 moeten uiterlijk op 30 juni 2025 op het digitale formulier worden ingevuld.

Meer info over de wet? Hier vind je een handig pdf van de overheid.

Wat moet je regelen als werkgever?

Voor de werkgebonden personenmobiliteit (WPM) dien je een formulier van de overheid in te vullen. Voordat je begint met het invullen van het online formulier, is het belangrijk om de benodigde gegevens bij de hand te hebben.

Een aantal voorbeelden van de gegevens die je moet verzamelen zijn:

  • Woon/werk en zakelijk verkeer;
  • Kilometers (geen CO2 uitstoot, dat wordt door het RVO berekend op basis van een model);
  • Type vervoer (OV, auto, fiets, scooter, etc);
  • Type brandstof.


Bekijk daarvoor ook onderstaand tabel:

Tabel 1: overzicht aan te leveren gegevens (voor zover van toepassing)

Het is belangrijk om te weten dat de rapportage betrekking heeft op de totale jaarkilometers per organisatie. Als jouw bedrijf meerdere filialen of vestigingen heeft, moet je een gecombineerd overzicht verstrekken waarin alle locaties worden opgeteld. Daarnaast is het noodzakelijk om de woon-werk kilometers en overige zakelijke kilometers afzonderlijk te registreren.

CO2 registratie werkgever

De nieuwe wet betekent niet alleen maar 'extra gedoe'. Het bijhouden van de CO2-registratie als werkgever is essentieel voor meer dan alleen overheidsrapportage. Het draagt ook bij aan het verbeteren van de duurzaamheid binnen je bedrijf. Door inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot veroorzaakt door werkgerelateerde mobiliteit, kun je identificeren waar er ruimte is voor verbetering.


Denk aan verbeteringen, zoals:

  • Minder gebruik van auto's voor korte ritten.
  • Aanmoedigen van fietsen als alternatief.
  • Stimuleren van carpoolen en openbaar vervoer.
  • Implementeren van flexibel werken om reizen te verminderen.
  • Investeringen in elektrische of hybride voertuigen.
  • Promoten van thuiswerken om woon-werkverkeer te verminderen.


Het registreren van CO2-uitstoot biedt niet alleen inzicht, maar opent ook deuren naar duurzame keuzes voor jouw bedrijf en je medewerkers.

Beginnen met registreren voor werkgebonden personenmobiliteit

Het organiseren van de vereiste gegevens voor de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit kan een uitdagende taak zijn. Het vraagt om alle benodigde informatie scherp vast te leggen. Heb je daarbij hulp nodig? Laat het ons weten. Samen kunnen we kijken naar jouw behoeften. Het kan namelijk soms ietwat complex zijn om aan de rapportageverplichtingen te voldoen.

Met een tool zoals TimeChimp kun je eenvoudig alle informatie bijhouden die nodig is voor de rapportageverplichting, zoals hoe je naar je werk reist en zakelijke trips. Hierbij kun je denken aan details zoals hoe ver je hebt gereisd of welk vervoermiddel je hebt gebruikt.


Met TimeChimp kun je:

  • Eenvoudig woon-werkverkeer en zakelijke reizen registreren.
  • Afstand berekenen door begin- en eindbestemming in te voeren of op basis van voertuigtype.
  • Gegevens exporteren voor scheidingen zoals woon-werkverkeer, zakelijk gebruik, voertuigtype en medewerker.
  • Helpen bij het voldoen aan wettelijke vereisten voor werkgebonden mobiliteit.

Bekijk in de onderstaande video hoe je eenvoudig ritten toevoegt in TimeChimp, gespecificeerd op voertuigtype.


Wil je TimeChimp eens rustig uitproberen? Start dan nu je gratis proefperiode van 14 dagen. Met TimeChimp helpt je te voldoen aan de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)  - makkelijk en zonder gedoe.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief
Krijg de beste aanbiedingen,
tips en tricks in je inbox.
Bedankt voor het inschrijven voor de nieuwsbrief!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
TimeChimp Logo
Start vandaag gratis
met TimeChimp
Registreer uren, beheer projecten
en boost je productiviteit.
Start proefperiode
https://www.timechimp.com/blog/werkgebonden-personenmobiliteit

Krijg controle over je urenregistratie

Probeer TimeChimp nu 14 dagen gratis.
14 dagen gratis
Toegang tot alle functionaliteiten
Persoonlijke support