Detachering: Voordelen, Werking en Rechten | Complete Gids
Jaarlijks kiezen meer en meer bedrijven voor detachering. Detachering kan veel voordelen bieden voor organisaties, omdat een bedrijf tijdelijk een personeelstekort kan oplossen of de juiste expertise op de juiste plek neer kan zetten. Als je benieuwd bent naar de praktische kant van detachering en/of nog wat vragen hebt, dan zetten we graag de belangrijkste informatie over detachering voor je op een rijtje. Dit blog geeft antwoord op alle belangrijke vragen over detachering, van zowel werkgevers als werknemers.
Wat is detachering?
Per definitie is detachering het uitlenen van werknemers aan een derde partij. Praktisch betekent detachering dat een bedrijf personeel inhuurt via een detacheringsbureau. Dit is tijdelijk, maar vaak zijn dit wel langdurige overeenkomsten. Het bedrijf is formeel gezien niet de werkgever van de gedetacheerde werknemer; dit is het detacheringsbureau. Detachering is ideaal als er tijdelijk behoefte is aan één of meerdere specialisten, zodat er bijvoorbeeld meer capaciteit is tijdens de drukste maand of om de werkzaamheden te kunnen voortzetten als een eigen specialist tijdelijk niet beschikbaar is. Wat de reden ook is, met detachering kan een bedrijf of organisatie makkelijk en snel geschoolde werknemers inzetten wanneer nodig.
Wat is een detacheringsbureau?
Een detacheringsbureau is een bureau dat werknemers in dienst heeft, die worden ingezet bij derde partijen. Een bedrijf betaalt het detacheringsbureau een uurtarief voor de ingehuurde werknemer. Het detacheringsbureau is de formele werkgever van de uitgeleende werknemers, en is dus verantwoordelijk voor de werkgeversrisico’s bij onder meer ontslag en ziekte. Als een bedrijf werknemers inhuurt via een detacheringsbureau, hoeft dit bedrijf zich dus geen zorgen te maken over de doorbetaling van het loon van de ingeleende werknemer bij ziekte of de ontslagvergoeding bij ontslag. Hier zorgt het detacheringsbedrijf voor.
Wat is de maximale duur van detachering?
Als een bedrijf kiest voor detachering, dan wordt er met het detacheringsbureau afgesproken hoe lang de werknemer wordt ingezet. Hiervoor is er geen maximale duur. De werknemer krijgt dan weer een contract van het detacheringsbureau, omdat zij de werkgever zijn. Dit kan een contract zijn van bepaalde tijd, onbepaalde tijd of een contract op projectbasis. Als een zelfstandig ondernemer of ZZP-er werkt aan detacheringsprojecten, dan heeft deze meestal een contract op projectbasis, waarbij hij of zij de gewerkte uren bijhoudt en factureert. Qua maximale duur geldt voor de werknemer wel dat het detacheringsbureau slechts maximaal 3 tijdelijke contracten mag geven in een periode van drie jaar (Wet Arbeidsmarkt in Balans). Meer informatie over deze zogenaamde WAB vind je op deze pagina van de rijksoverheid.
Welke sectoren maken gebruik van detachering?
Een compleet scala aan industrieën en sectoren gebruiken detachering. Veelal voor verschillende redenen. Vele detacheringsbureaus richten zich dan ook op een specifieke sector, zoals de zorgsector, de ICT-sector of de marketingsector.
Zo is er in de zorgsector vaak behoefte aan zorgmedewerkers voor parttime opdrachten. Met detachering kan een detacheerder parttime ingeleend worden bij verschillende instellingen en nog steeds een fulltime contract hebben met het detacheringsbureau. In de ICT-sector is er soms behoefte aan extra handen om een groot project af te werken. Dan kan een tijdelijke, extra werknemer oplossing bieden. Zo heeft elke sector specifieke problemen en behoeften die detachering kan oplossen.
Waarom kiezen voor detachering als opdrachtgever?
Er zijn verschillende redenen om als bedrijf voor detachering te kiezen. Zo kan een bedrijf extra personeel nodig hebben omdat er een groot project op de planning staat. Of omdat het een drukke periode is. Ook kan er voor detachering worden gekozen om werknemers tijdelijk te vervangen, bijvoorbeeld als een werknemer langdurig ziek is, op wereldreis gaat of zwangerschapsverlof heeft. Soms is het voor een bedrijf fijn om tijdelijk iemand met een frisse blik naar bepaalde processen te laten kijken. Zo kiezen sommige bedrijven ervoor om een manager in te huren, die orde op zaken moet stellen. Ook als een bedrijf of een team een gebrek heeft aan een bepaalde kennis, wordt er vaak gekozen voor detachering.
Waarom niet gewoon iemand in dienst nemen?
In veel gevallen is het te duur of gewoon niet nodig om iemand fulltime aan te nemen, maar is het wel uiterst handig voor een bedrijf om tijdelijk extra personeel te hebben. En het is extra fijn om iemand aan te nemen die niet langdurig moet worden opgeleid, maar die al ervaring heeft in een bepaald beroep. Daarom spitsen veel detacheringsbureaus zich toe op bepaalde markten; sommige zijn gespecialiseerd in IT’ers uitlenen, anderen hebben een bestand vol marketeers en grafici.
Detachering is dus een handige manier voor bedrijven om snel gekwalificeerde werknemers in te zetten. Een bedrijf heeft – afhankelijk van het bestand van het detacheringsbureau – de keuze tussen verschillende ervaringsniveaus. De ingehuurde werknemers zijn dan ook snel operationeel. Een werknemer met ervaring in detachering, heeft ook geen problemen met zich aanpassen aan een nieuwe omgeving. En zoals hierboven vermeld, draagt het bedrijf geen werkgeversrisico’s. Bovendien kan het bedrijf indien nodig makkelijk inspelen op snel veranderende situaties, want het contract van de gedetacheerde werknemer is per maand opzegbaar. Mocht de werknemer niet geschikt zijn, dan kan deze ook ‘ingewisseld’ worden. Zo heeft een bedrijf dat kiest voor detachering een ongekende flexibiliteit.
Waarom kiezen voor detachering als werknemer?
Veel werknemers kiezen er specifiek voor om op detacheringsbasis te gaan werken. Een werknemer heeft zo de zekerheid van een contract, terwijl hij of zij veel ervaring opdoet bij verschillende bedrijven. Een detacheerder leert zich ook snel aan te passen aan verschillende omstandigheden en doet in verschillende bedrijven ervaring op. Dit kan positief zijn voor het cv van de detacheerder. Veel werknemers aan het begin van hun carrière vinden dit uiterst fijn. Zo krijgt de detacheerder een duidelijker beeld van verschillende banen. Als hij of zij nadien besluit over te schakelen op een baan bij één bedrijf, dan weet deze persoon over het algemeen beter wat hij of zij wel of niet wil.
Maar het zijn niet alleen jonge mensen die werken op detacheringsbasis, er zijn ook heel veel specialisten met jaren ervaring die het leuk vinden om elke paar maanden een nieuwe uitdaging te krijgen.
Wat is deta-vast?
‘Deta-vast’ is de term die wordt gebruikt om een speciale detacheringsovereenkomst te beschrijven; in deze overeenkomst wordt beschreven dat een ingeleende werknemer overgenomen kan worden na een bepaald aantal gewerkte uren, als het inleenbedrijf tevreden is van de werkzaamheden van de medewerker. Vaak wordt dan voor 1040 uur gekozen. Sommige bedrijven geven voorkeur aan deta-vaste contracten, want de werkgeversrisico’s liggen in het begin bij het detacheringsbureau, maar als de werknemer goed op zijn/haar plek zit, kan hij/zij kosteloos worden overgenomen. Het bedrijf wordt dan de werkgever van de werknemer.
Detachering praktisch makkelijker maken met TimeChimp
In veel gevallen is het erg handig als de gemaakte uren van de ingeleende werknemer kunnen worden bijgehouden. Als de ingeleende werknemer bijvoorbeeld een ZZP’er is, dan moet hij of zij de gemaakte uren doorgeven aan het detacheringsbureau. Ook als er gewerkt wordt met een deta-vast contract, worden de gemaakte uren bijgehouden om zo na een bepaalde tijd van contract te wisselen. Waarom tijdmanagement zo belangrijk is lees je in het blog: hoe gebruik je tijdmanagement software voor het meten van prestatie in de detachering?
Op zoek naar een oplossing voor urenregistratie in de detachering? Vraag dan een gratis 14-dagen proefabonnement aan voor TimeChimp. Geen betaalgegevens nodig.
onze nieuwsbrief
met TimeChimp
en boost je productiviteit.